άλλο ειλικρίνεια άλλο αγένεια-μπορείσ να είσαι ευγενησ ειλικρινήσ

Μεγάλο προτέρημα να είναι κάποιος ειλικρινής. Συστατικό που είναι απαραίτητο για τις αναμεταξύ μας σχέσεις. Πολλές φορές έχω ακούσει ανθρώπους να υπερασπίζονται ότι είναι ειλικρινείς . Άνθρωποι που δεν μασάν τα λόγια τους, τα λένε έξω από τα δόντια και όποιον πάρει ο χάρος.

Αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι, έχουν αναρωτηθεί πραγματικά τι σημαίνει να είναι κάποιος ειλικρινής; Ποια είναι τα όρια της ειλικρίνειας; Από ποιο σημείο και μετά ξεπερνάμε την ειλικρίνεια και πάμε σε αυτό που ονομάζουμε αγένεια; Υπάρχει τεράστια διαφορά νομίζω, αγαπημένε μου. Το να μπω στη διαδικασία να πω τη γνώμη μου, χωρίς να μου ζητηθεί, το να σχολιάσω κάτι χωρίς κάποιος πρώτα να με έχει ρωτήσει, το να εκφραστώ, χωρίς το θέμα να με αφορά, ε, συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι στα πλαίσια της ειλικρίνειας.

Δεν μας δίνει κανείς το δικαίωμα να προσβάλλουμε ή να υποτιμήσουμε κάποιον. Ναι να είμαστε αληθινοί, να μιλάμε με ευθύτητα, να είμαστε αξιόπιστοι. Ναι να είμαστε αυθεντικοί και γνήσιοι. Όμως δεν νομίζεις ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που εκφραζόμαστε; Υπάρχει τρόπος να λες τα πράγματα. Με τον να προσβάλλεις τον άλλον δεν καταφέρνεις τίποτα. Το να κάνεις ένα αρνητικό σχόλιο για τους γύρω σου ή το να ανοίγεις το στόμα σου χωρίς να το σκεφτείς πρώτα στο μυαλό σου, μόνο παρορμητικό σε χαρακτηρίζει και τίποτα άλλο, χώρια που ρίχνει «δηλητήριο» στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Καλή η ειλικρίνεια, αλλά νομίζω και λίγη ευγένεια δεν βλάπτει, ούτε λίγη διακριτικότητα. Με το να κρίνουμε κάποιους δεν τους βοηθάμε να γίνουν καλύτερα. Αν όμως τους πούμε την αλήθεια με άλλο τρόπο, χωρίς φωνές, χωρίς ανεβασμένους τόνους, αλλά το πούμε ήρεμα θα τους δείξουμε με αυτό τον τρόπο και ίσως και να τους κάνουμε να δούμε με μια άλλη οπτική το θέμα που τους απασχολεί.

Να το κάνω όσο πιο απλά γίνεται. Η ειλικρίνεια δεν εμπεριέχει την έννοια της αγένειας. Ο ειλικρινής άνθρωπος, ο ντόμπρος, δεν είναι αγενής. Αντιθέτως, προσπαθεί να εκφράσει την άποψή του με όσο το δυνατόν πιο ευγενικό τρόπο γίνεται, γιατί ο σκοπός του δεν είναι να προσβάλει το συνομιλητή του. Ξέρει πως, ενδεχομένως, θα γίνει δυσάρεστος ή η αιτία να πληγωθεί κάποιος και καταλαβαίνει ότι η αλήθεια πονάει και δεν είναι πάντα εύπεπτη. Θα την πει, όμως, όσο κι αν φοβάται τις συνέπειες. Το να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου ή με τους ανθρώπους που αγαπάς, σημαίνει πως έχεις το σθένος και την ψυχική δύναμη να  αναγνωρίζεις και να αποδέχεσαι λάθη ή βλαβερές συμπεριφορές. Όταν, λοιπόν, θέλεις να μεταφέρεις σε κάποιον μια αλήθεια σου, θα το κάνεις με ευγένεια και καλοσύνη και όχι με φωνές. 

Ο αγενής, αντίθετα, δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες ούτε κάποια λεπτότητα στους τρόπους του. Ο αγενής, ο αυθάδης αν θέλετε, ανοίγει το στόμα του κι εκτοξεύει προσβολές, χοντράδες κι άκομψους χαρακτηρισμούς που πασάρει ως ειλικρίνεια. Κι αν κάποιος αντιδράσει, θα επιτεθεί ισχυριζόμενος πως αυτός απλά λέει την ειλικρινή του άποψη, χωρίς διάθεση να υποτιμήσει κανένα. Το πρόβλημα έγκειται στον παραλήπτη της αγένειας, ο οποίος έχει ευαίσθητο στομάχι. Θα θιχτεί και θα δώσει μια τέτοια ερμηνεία παρεξηγημένου, που ο Τζακ Νίκολσον θα έτρωγε τα όσκαρ του.

Στην πλειοψηφία τους είναι άτομα κομπλεξικά, που σαν μόνο μέσο να επιβληθούν και να κερδίσουν το σεβασμό έχουν το δήθεν θάρρος της γνώμης τους. Θρασύδειλοι στην ουσία τους, καθώς αν τους απαντήσεις αντίστοιχα ή –ακόμα χειρότερα– απαξιώσεις να συζητήσεις μαζί τους, μαζεύονται. Νομίζουν πως είναι μαγκάκια, πως ο ψευτοτσαμπουκάς τους εμπνέει δέος, ενώ στην πραγματικότητα προκαλούν μόνο αντιπάθεια.

Όχι πως είναι απαραίτητα ψεύτες. Κάπου θα υπάρχει δόση αλήθειας, μα ο τρόπος τους είναι τέτοιος που σε οδηγεί να εστιάσεις σ’ αυτόν κι όχι στο περιεχόμενο όσων λένε. Η ειλικρίνεια έχει δεκάδες τρόπους να εκφραστεί, τώρα γιατί μερικοί επιλέγουν το χειρότερο, δε νομίζω να απασχολήσει ποτέ όποιον έχει δεχτεί τα πυρά τους. Είναι απλά αγενής και βαθιά ανασφαλής άνθρωποι που έχουν μάθει να υποβαθμίζουν τους υπόλοιπους για να μοιάζουν καλύτεροι. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, χρήζουν την συμπόνοια και της κατανόησή μας. Ίσως βρεθεί κάποιος πραγματικά ειλικρινής άνθρωπος στο δρόμο του και, μέσα από αγάπη και καλοσύνη, τους βοηθήσει να αποβάλουν το απεχθές συνήθειο της αγένειας.

Εν κατακλείδι, άλλο ειλικρινής, κι άλλο αγενής! Και υπάρχει τρόπος να εκφράσεις την ειλικρίνεια σου. Αν προτιμήσεις ειρωνείες και φωνές, τότε, είσαι αγενής. Αν όμως εκφράσεις την ειλικρίνεια σου ήρεμα, με χαμηλούς τόνους, με συζήτηση τότε είσαι αληθινά ειλικρινής!

Ελπίζω να καταλάβατε την διαφορά! Υπάρχει τρόπος να πεις οτιδήποτε θες..διάλεξε τον ήρεμο.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...