ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΆΞΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΊΣΑΙ ΕΝΤΆΞΕΙ-ΜΗΝ ΚΑΤΑΠΝΊΓΕΙΣ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΉΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πόσες φορές έχεις ακούσει ότι πρέπει να “καταπνίξεις” τα συναισθήματά σου και να προχωρήσεις; “Η ζωή είναι δύσκολη. Μην είσαι τόσο ευαίσθητη, κοίτα μπροστά” είναι μία από τις πιο κοινές συμβουλές. Όταν οι γύρω σου σού λένε να “θάψεις” τα συναισθήματά σου, σε κάνουν να αμφισβητείς τον εαυτό σου και τα μηνύματα που προσπαθεί να σου στείλει το σώμα σου.

Σκέψου πόσες φορές προσπάθησες να απομακρύνεις ένα οδυνηρό συναίσθημα χρησιμοποιώντας το facebook, το Netflix ή και το junk food προκειμένου να ξεχαστείς και να νιώσεις καλύτερα. Το αποτέλεσμα όμως είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ήθελες. Μαθαίνουμε να αρνούμαστε και να αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας, όμως αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια απλά κακή συμβουλή. Όταν απομακρύνουμε, καταπιέζουμε ή επικρίνουμε τα συναισθήματά, το κόστος στην υγεία μας είναι σοβαρό.

Η αποφυγή των συναισθημάτων κάνει κακό στην υγεία μας

Έχουμε μάθει πώς να παρακάμπτουμε την ενόχληση, αλλά ακόμα και όταν το κάνουμε, παραμένει και μεγαλώνει. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι όταν αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας, τα κάνουμε πραγματικά πιο δυνατά. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλές ασθένειες στο σώμα και στο μυαλό, προκαλώντας μια πληθώρα προβλημάτων υγείας. Τα συναισθήματα είναι κομμάτι του ποιοι είμαστε. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν μια δύσκολη σχέση με τα αρνητικά συναισθήματα. Τα θεωρούν προβληματικά, όμως οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να βιώνουμε πόνο και δυσκολίες για να επιβιώσουμε

Όταν καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, μπερδεύεις και προκαλείς πόνο στο σώμα σου. Τα συναισθήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή. Σε ένα πολύ βασικό στάδιο, το σώμα μας προσπαθεί να μας κρατήσει ασφαλείς. Πίσω στους ανθρώπους των σπηλαίων τους, οι άνθρωποι άκουγαν το ένστικτό τους κι έτρεχαν να σωθούν από τα άγρια ζώα. Σήμερα, μπορεί να μην υπάρχουν οι ίδιοι ακριβώς κίνδυνοι, αλλά η αντίδραση στα συναισθήματά μας μπορεί να μας προστατεύσει από άλλους κινδύνους, τόσο σωματικούς όσο και ψυχικούς.

Με την ταχύτητα της καθημερινότητας όμως, συνήθως αγνοούμε τα σημάδια. Δεν αφιερώνουμε χρόνο ώστε να “ακούσουμε” τον φόβο, την ανησυχία, τη λύπη, ενώ όμως όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο δυνατά μέσα μας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η συγκράτηση των συναισθημάτων έχει μια συσχέτιση με την υψηλή κορτιζόλη – την ορμόνη που απελευθερώνεται σε απόκριση του στρες – και ότι η κορτιζόλη οδηγεί σε χαμηλότερα ανοσοποιητικά συστήματα. Με τον καιρό, το μη επεξεργασμένο ή μη αναγνωρισμένο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για άγχους , κρίσεις πανικού, και κατάθλιψης.

Με άλλα λόγια, όταν αποφασίζεις να “θάψεις” τα συναισθήματά σου, να τα αγνοήσεις, να τα εσωτερικεύσεις, να υποθέσεις ότι δεν συνέβησαν, ή να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει λόγος να τα αντιμετωπίσεις, μπορεί κυριολεκτικά να αρρωστήσεις από το άγχος. Τέλος, οι άνθρωποι που αρνούνται να ασχοληθούν με τα συναισθήματά τους ειλικρινά και πλήρως είναι επίσης πιθανό να έχουν περισσότερες διαπροσωπικές προκλήσεις. Είναι λιγότερο ενήμεροι για τα σήματα που στέλνουν σε άλλους και συχνά είναι πιο αντιδραστικοί και αποσυνδεδεμένοι από τον εαυτό τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης και μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Πώς μπορείς να αναπτύξεις μια υγιή σχέση με τα συναισθήματά σου

Το να “ακούσεις” τα συναισθήματά σου είναι συχνά τρομακτικό και μπορεί να σε κάνει να νιώσεις περίεργα. Έχεις ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου αποφεύγοντάς τα, γιατί να θέλεις να τα αισθανθείς; Αυτό μπορεί να σου προκαλέσει σύγχυση. Ο στόχος είναι να κινηθείς αργά και σταδιακά – σε βοηθά να αποκτήσεις εμπιστοσύνη σε αυτό που αισθάνεσαι και να μάθεις να εμπιστεύεσαι τα συναισθήματά σου αντί να τα καταπνίγεις. Αφιέρωσε χρόνο με τον εαυτό σου, άκου το σώμα σου και μίλα για όσα νιώθεις σε άτομα που εμπιστεύεσαι και εκτιμάς.

Υ.Γ Στο μέχρι τώρα συγγραφικό μου ταξίδι, έπιασα τον εαυτό μου να σβήνει αρκετούς στίχους, που δεν αντιπροσώπευαν αυτή την ιδανική θετική πλευρά, που ήθελα να μεταδώσω, ξεχνώντας πως μπορεί να μιλούσαν σε πολλούς ανθρώπους. Βλέπεις, δεν ήθελα να γεμίσω τον λογαριασμό σου με θλίψη. Ήθελα να σου δώσω δύναμη. Μία αγκαλιά τις νύχτες που την έχεις περισσότερο ανάγκη. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μονάχα η θετική πλευρά. Κάποιες φορές οι καταστάσεις δεν ξεδιπλώνονται όπως θα θέλαμε, προκύπτουν εμπόδια στο δρόμο μας και το σκοτάδι μας κυριεύει. Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει! Μπορεί να πονάς, να κλαις, να νιώθεις μόνος, να διανύεις μία δύσκολη περίοδο, μα μη ξεχνάς πως είναι απολύτως φυσιολογικό να μην αισθάνεσαι καλά. Μην καταπιέζεις τον εαυτό σου. Ξέσπασε! Ακόμη και ο πιο δυνατός λυγίζει.

Δε θα σου κρύψω πως είναι πολλές οι φορές, που φώναξα μέσα μου: «Κουράστηκα να παλεύω μόνος μου». Πρόσφατα μάλιστα το φώναξα ξανά στον εαυτό μου και αισθάνθηκα άσχημα. Ξέρεις γιατί; Γιατί έχω ανθρώπους δίπλα μου, που με νοιάζονται. Το είπα πάνω στην πίεση, στο άγχος και στο μεγάλο φορτίο των υποχρεώσεων και των συνθηκών, που καλούμαι να διαχειριστώ το τελευταίο διάστημα. Κάνε ένα διάλειμμα και δώσε στον εαυτό σου χρόνο. Δώσε το χρόνο που χρειάζεται! Συνέχισε και μάθε να μην τα παρατάς. Μάθε πως υπάρχουν κι εκείνες οι στιγμές που θα νιώθεις ασφυκτικά μέσα στο ίδιο σου το δωμάτιο. Στο μοναδικό χώρο που αισθάνεσαι ήρεμος και ελεύθερος. Μην εγκαταλείψεις όμως τον εαυτό σου, καθώς τίποτα δεν ήρθε για να μείνει. Μπορεί να έχεις κουραστεί, μα θα τα καταφέρεις, όπως τα κατάφερες και όλες τις προηγούμενες φορές στο παρελθόν! Να προσέχεις τον εαυτό σου και να έχεις ένα υπέροχο βράδυ!

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...