Πλέον υποσχέθηκα ότι θα ζω σαν να μου έχουν απομείνει μόνο πέντε χρόνια

Αν μπορούσα να ζήσω τη ζωή μου
από την αρχή, θα χαλάρωνα περισσότερο.
Θα ήμουν πιο απερίσκεπτη απ’ ό,τι σ’ αυτήν
τη ζωή. Θα ανέβαινα σε περισσότερα βουνά,
θα κολυμπούσα σε περισσότερα ποτάμια και
θα έβλεπα περισσότερα ηλιοβασιλέματα. Θα είχα
περισσότερα πραγματικά προβλήματα και λιγότερα
πλασματικά. Βέβαια, έχω ζήσει κι εγώ τις στιγμές μου,
και αν έπρεπε να ξαναζήσω, θα φρόντιζα
να είναι περισσότερες. Μάλιστα θα προσπαθούσα
να ζω μόνο σπουδαίες στιγμές, τη μια μετά
την άλλη. Και θα μάζευα περισσότερες μαργαρίτες.
Ναντίν Στερ, 89 ετών

Ξάφνου θυμήθηκα πως όταν ήμουνα παιδί, μου υποσχέθηκα να ζήσω! Να νικήσω! Μα η νίκη δεν ταυτίζεται με την υπεροχή, δεν έχει αντιπάλους. Νίκη θα πει ταξίδια πλούσια, θα πει βιβλία, μουσικές. Νίκη είναι οι καινούργιοι άνθρωποι που σου χαρίζουν γνώσεις, συναισθήματα και όμορφες στιγμές.

Ο χρόνος τρέχει σαν τρελός, δε σταματά και ούτε ξαποσταίνει. Ένα τσουνάμι από πανομοιότυπες στιγμές που λίγο λίγο σ΄εξοντώνουν. Ξυπνάς, όμως, ένα πρωί, κι ενώ ετοιμάζεσαι για τη δουλειά ξεσπάς σε κλάμα γοερό για όλα αυτά που ξέχασες. Γι’ αυτά που ήθελες μα κάπως τα προσπέρασες, για όσα πέτυχες αλλά τα έθαψες σε τσάντες και συρτάρια. Ξυπνάς ένα πρωί και βλέπεις τη ζωή να ξεγυμνώνεται από την όμορφη ρουτίνα της κι αυτό πονάει. Είναι σκληρό και δύσκολο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανακαλύπτουν ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής μέχρι που έρχεται η ώρα να πεθάνουν. Τότε, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη θνητή τους φύση, αφυπνίζονται και αντιλαμβάνονται τα βαθύτερα νοήματα της ζωής και συνειδητοποιούν όλα όσα δεν έζησαν. Η ζωή μπορεί να είναι σκληρή από αυτήν την άποψη. Πολύ συχνά, ενδέχεται τα δώρα που μας χαρίζει να μη γίνονται αντιληπτά παρά μόνο στο τέλος. Όταν είμαστε νέοι και έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας, αντί να ζούμε, έχουμε την τάση να αναβάλλουμε. «Του χρόνου θα περνώ περισσότερη ώρα στη φύση ή θα γελάω περισσότερο ή θα αγαπώ περισσότερο.Του χρόνου θα βγαίνω περισσότερο έξω, του χρόνου θα διεκδικήσω το άτομο που με ενδιαφέρει, του χρόνου θα πάρω τα ρίσκα που φοβάμαι, θα διαβάσω περισσότερα βιβλία. Του χρόνου θα δω περισσότερα ηλιοβασιλέματα και θα δημιουργήσω καλύτερες φιλίες. Όμως, τώρα, έχω άλλα πράγματα να κάνω». Αυτά είναι τα συνηθισμένα ρεφρέν της εποχής στην οποία ζούμε.

Δύσκολα αφήνεις τη ρουτίνα σου ακόμα κι αν στο τέλος τη μισείς. Είναι σχεδόν αδύνατον ν’ απαρνηθείς την καθημερινότητα που έχτισες με κόπο και θυσίες. Και μοιάζει ακόμα πιο ανέφικτο να τσαλακώσεις την εικόνα σου, να δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να παραδεχθείς πως έσφαλες και πως κατέκτησες πολλά αλλά όχι αυτό που ονομάζεις “ευτυχία”.

Και εγώ μια μέρα ξύπνησα όπως πάντα στις εφτά, έφτιαξα τον καφέ μου, ετοίμασα τα ρούχα μου για τη δουλειά κι έπειτα ξέσπασα σε κλάματα χωρίς να ξέρω το γιατί, χωρίς να πολυκαταλαβαίνω. Τα είχα όλα! Υγεία, οικογένεια, μία δουλειά, τους φίλους μου, μα κάτι έλειπε. Αυτό το κάτι που σε κρατάει ζωντανό και κάνει το κορμί να περπατάει ίσιο. Αυτό το κάτι που σε βγάζει απ’ το κενό και βάζει χρώμα στη ζωή σου. Το γύρευα παντού. Ήξερα πως υπάρχει όμως δεν ήξερα πού θα το βρω, μέχρι που έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο με τίτλο φούξια και γράμματα μεγάλα: “Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΙΑ”. 

 Δεν είμαι σίγουρη εάν ταυτίστηκα εγώ με την πρωταγωνίστρια ή η πρωταγωνίστρια μαζί μου. Το μόνο σίγουρο πως ζούσε τη ζωή μου. Ζούσε τη ζωή εκατομμύρια ανθρώπων που η ρουτίνα τους είναι ισχυρή και που τους καταπίνει όπως το φίδι το αυγό: ολόκληρους! Θυμάμαι ότι το διάβασα μεμιάς και μέσα απ’ τις σελίδες του παρακολούθησα αυτή που ζούσε τη ζωή μου να γίνεται αυτή που πάντα ήθελε χωρίς εκπτώσεις και άσκοπους συμβιβασμούς, να είναι ήρεμη και σταθερή, να είναι ευτυχισμένη.

Το ξαναδιάβασα πολλές φορές και ακολούθησα τις οδηγίες του με αφοσίωση και πείσμα. Θέλησα να κατακτήσω τη ζωή, ήθελα να νικήσω! Αν ήξερα ότι μου είχαν απόμείνει μόνο πέντε χρόνια για να ζήσω, θα’ θελα να είναι πέντε χρόνια γεμάτα αυτοπεποίθηση και στόχους, θα ήθελα να τα ορίζω και να ζω την κάθε τους στιγμή. Θα ήθελα να είναι ακριβώς όπως τα ζήτησα! Χρόνια γεμάτα – η κάθε μέρα τους, μια ολόκληρη ζωή, χρόνια χαρούμενα χωρίς συμβιβασμούς, να ζώ για τα δικά μου θέλω και όχι των άλλων.

Πλέον υποσχέθηκα ότι θα ζω σαν να’ χω μόνο πέντε χρόνια. Δεν θέλω άλλη μιζέρια. Η κριτική δεν μ ακουμπά, την άγνοια και την γκρίνια τις κλωτσώ. Δεν θέλω άλλα νεύρα, ούτε άλλο κλάμα. Δεν θέλω απωθημένα κι ανθρώπους τοξικούς, τους έδιωξα, έχτισα τείχη και τους άφησα απ’ έξω. Μεγάλωσα πολύ και θα ζω πρώτα για μένα. Δεν θα συμβιβάζομαι σε χλιαρές σχέσεις, θα ᾽χω κότσια να διεκδικώ αυτά που θέλω. Δεν θα είμαι μια δειλή σαν όλους τους άλλους.

Ε λοιπόν, προσωπικά αυτό που έμαθα είναι ότι, αν δεν αρχίσεις να ενεργείς στη ζωή σου, συνήθως ενεργεί η ζωή για λογαριασμό σου. Οι μέρες γίνονται βδομάδες και οι βδομάδες μήνες και, προτού το αντιληφθείς, η ζωή τελειώνει. Ξυπνάς μια μέρα και είναι αργά να κάνεις όσα ήθελες όταν ήσουν νέος. Το δίδαγμα λοιπόν είναι σαφές: Πάψτε να ζείτε αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη, και αρχίστε να ζείτε σχεδιάζοντας τη ζωή σας. Ξαναμπείτε στο παιχνίδι και αναλάβετε δράση για να δημιουργήσετε την πλουσιότερη πραγματικότητα, που βαθιά στην καρδιά σας γνωρίζετε ότι είστε προορισμένοι να δημιουργήσετε. Ξεκινήστε να ζείτε τη ζωή σας σήμερα όπως θα θέλατε να την είχατε ζήσει όταν πλέον θα βρίσκεστε λίγο πριν το θάνατο. Ή για να παραφράσω τον Μαρκ Τουέιν, ζήστε τη ζωή σας έτσι που ακόμη κι ο νεκροθάφτης να κλάψει στην κηδεία σας.

Μονάχα ο θάνατος δεν έχει επιστροφή, μόνο στο θάνατο δεν ψάχνουμε για λύσεις. Για όλα τα άλλα υπάρχει πάντα εναλλακτική και σίγουρα ΔΕΝ βρίσκεται στην άχαρη ρουτίνα μας που ζει μέσα από εμάς για εμάς. Μεγάλωσα πολύ και έμαθα ότι ο κόσμος δεν αλλάζει αλλά ευτυχώς αλλάζουμε εμείς, κι αυτό είναι πάντοτε το πρώτο βήμα

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...