Ο παππούς έφυγε

Γιατί πολύ «απλά», ο παππούς πέθανε. Δεν «έφυγε», ώστε να προσμένουμε κάποιον γυρισμό, δεν «κοιμήθηκε», οπότε θα μπορούσε κάποια στιγμή να ξυπνήσει, ο παππούς πέθανε και δεν υπάρχει τίποτα πιο οριστικό από αυτό.

Είχα από μικρή ένα χάρισμα, κάποιες φορές κατάρα. Να διαισθάνομαι το τέλος. Περνούσαν μέρες, εβδομάδες, και εκεί που πίστευα ότι ήταν απλά ένα κακό όνειρο και τίποτα δεν θα συμβεί, έβλεπα το τέλος μπροστά μου. Δεν ήξερα πάντα πως να το διαχειριστώ, ειδικά όταν είχε να κάνει με δικά μου άτομα. Πριν λίγες εβδομάδες, είχα δει όνειρο ότι χάσαμε τον παππού μου. Παραξενεύτηκα, μιας και είχα να τον δω πάρα πολύ καιρό και δυστυχώς δεν έχουμε πέρα από τυπικές επαφές. Λέω και εγώ κακό όνειρο ήταν. Ένιωσα όμως την ανάγκη να πάω στο χωριό να τον δω όταν επιστρέψω πίσω στην χώρα. Και έτσι έκανα. Πήγα στο χωρίο να τον επισκεφτώ. Μια χαρά φαινόταν, όσο καλά μπορεί να είναι ένας άνθρωπος της ηλικίας του, αλλά ευδιάθετος, και δραστήριος. Σε κάποια φάση, για λίγα δευτερόλεπτα σταμάτησε το βλέμμα μου πάνω του, και έμεινα να τον κοιτάω, και ένα δάκρυ κύλισε απ᾽το πρόσωπο μου. Δεν μπορούσα να το εξηγήσω. Τον χαιρέτησα και έφυγα.

Τον παππού τον χάσαμε λίγες μέρες μετά. Μακάρι να μην το είχα διαισθανθεί ποτέ. Δεν ήξερα τι να νιώσω μόλις το έμαθα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι λυπάμαι, λυπάμαι που δεν σε γνώρισα όπως θα έπρεπε. Λυπάμαι και για σένα μπαμπά. Λυπάμαι για όλους μας. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί μεγάλωσα χωρίς να έχω σχέσεις με τους παππούδες μου. Υποθέσεις των μεγάλων ανθρώπων, ανούσιες παρεξηγήσεις χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Λυπάμαι μπαμπά, δεν ήταν στο χέρι μου να μην τους μάθω, μακάρι να είχα το μυαλό που έχω τώρα, αλλά ήμουν μικρό παιδί. Εγώ απλά ακολουθούσα. Λυπάμαι, που ποτέ δεν απαίτησες αυτό που θα έπρεπε, λυπάμαι που συμβιβάστηκες και ακολουθούσες για να μην ταράξεις τα “ήσυχα νερά”. Λυπάμαι που έπρεπε να υπακούσεις στις προσταγές κάποιου άλλου. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πως μπορούσες και το ανεχόσουν. Πολλές φορε´ς ήθελα να πάρω το μέρος σου, να φωνάξω και να σου πω ”ξύπνα, τι κάνεις”; . Όταν έβλεπα ότι εσυ δεν μπορούσες να καλέσεις τους δικου σου γονείς στο σπίτι, την οικογένεια σου, αλλά έπρεπε να περνάς χρόνο με τις οικογένειες των άλλων χωρίς αντιρήσεις. Πόσο εγωιστικό σκεφτόμουν. Γιατι δεν λες κατι; γιατι δεν κάνεις κατι; γιατι το ανεχεσαι; Αυτό σκεφτόμουνα πάντα. Δεν θα ήταν υπέροχο να είμαστε όλοι μάζι; όλοι όμως;. Πως ανέχτηκες να μεγαλώσουμε και εμείς μακρυά τους;

Όμως ποτέ σου δεν τους εγκατέλειψες, όσα όχι και να άκουγες, εσύ ήσουν πάντα δίπλα τους. Μπορεί να ανεχόσουν να μην είμαστε όλοι στο ίδιο χώρο, στο ίδιο τραπέζι, να περνάμε χρόνο μαζί, αλλά ένα μόνο δεν ανέχτηκες. Δενα ανεχτηκες να τους εγκαταλείψεις. Τα διαχωρίσες και συνεχίσες την σχέση σου μαζί τους και μπράβο σου, αυτό στο αναγνωρίζω μπαμπά. Η μονη θυσία ήταν εμείς τα παιδιά. Δεν μάθαμε τι παει να πει παππούς, γιαγιά, να μας πάρουν αγκαλιά, να μας διαβάσουν ενα παραμύθι, τίποτα. Απλα γιατί κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για μας.

Λυπάμαι που τώρα δεν μπορώ καν να κλάψω για το χαμό του, που δεν μπορώ να κλάψω μαζί σου. Φαντάζομαι θα ήταν υπέροχος άνθρωπος για να μεγαλώσει ένα άνθρωπο σαν εσένα. Ένα άνθρωπο που μπορεί να ανεχτηκε πολλά άλλα δεν σταμάτησε ποτέ να αγαπά τους γονείς του, δεν σταμάτησε ποτέ να τους φροντίζει. Στο υπόσχομαι οτι το προσπάθησα, μεγαλώνοντας προσπάθησα να τους αγαπήσω αλλά ήταν αργά, έμαθα όμως να τους σέβομαι και να τους εκτιμάω. Και το έκανα για σένα μπαμπά, γιατί έβλεπα ότι χαιροσουν με αυτό.

Λυπάμαι πολύ παππού που δεν σε γνώρισα όπως άξιζε να σε γνωρίσω, λυπάμαι που δεν ούτε μια φωτογραφία μαζί σου. Ένα όμως σας υπόσχομαι, να μην κάνω ποτέ το ίδιο. Υπόσχομαι πάντα να αγαπώ και να σέβομαι τους γονείς του συντρόφου μου, όπως και να είναι, ότι και να συμβεί, πάντα θα τους σέβομαι γιατί είναι γονείς, και οι γονείς αξίζουν σεβασμό. Είναι αυτοί που που φέρνουν τους ανθρώπους που αγαπάμε στο κόσμο, είναι οι δημιουργοί των ανθρώπων που αγαπάμε. Οταν αγαπάς έναν άνθρωπο αγαπάς και την οικογένεια του. Αυτό ξέρω εγώ. Τα δικά μου παιδιά θα μεγαλώσουν με όλους τους παπουδες τους.

Πάντα θυμάμαι και κρατάω αυτό που μου είχες πει κάποτε “Όταν αγαπάς κάποιον αγαπάς οτιδήποτε δικό του, αγαπάς και δέχεσαι τα δικά του, τους ανθρώπους του, τα αντικείμενα του, τα κατοικίδια του, οτιδήποτε έχει” και εγώ αυτό θα κάνω.

Υπόσχομαι να διορθώσω τα λάθη των μεγάλων στη δική μου ιστορία.

Ένα καινούργιο αστέρι. Ένας ακόμα άγγελος. Ένα χαμόγελο που τώρα λάμπει εκεί ψηλά. Ένας άνθρωπος που λάτρευε τη ζωή, που την ρουφούσε ως το μεδούλι. Ένας άνθρωπος που δούλεψε σκληρά για να έχουμε εμείς μια άνετη ζωή, τα παιδιά του και κατά συνέπεια τα εγγόνια του. Τίποτα δε σου δόθηκε απλόχερα παππού, κόπιαζες για το καθετί, να φτιάξεις ένα σπίτι, μια περιουσία, να αφήσεις στα παιδιά σου, από μικρο παιδί στο μόχθο, να έχεις ζήσει κατοχή, πολέμους, κι όμως, η χουβαρντοσύνη σου να ‘ναι ξακουστή. Μεγαλείο ανθρώπου, που ανέθρεψε τα παιδιά του με τις παλιές άξιες και άφησε μια κληρονομιά πιο πολύτιμη από όλα τα χρυσάφια του κόσμου.

Σου χρωστάω πολλά, γιατί έφερες στη ζωή τον μπαμπά μου. Θα στο χρωστάω πάντα.

Ο ουρανός πάντα κλέβει τις ψυχές. Ένα ακόμη αστέρι προστέθηκε. Το μόνο που έχω να κάνω είναι να κοιτάξω τον ουρανό απόψε, και να σου πω ένα συγγνώμη.

Πρόσεχε τον μπαμπά μου από εκεί ψηλά. Πρόσεχε την οικογένεια μου και βοήθησε όλους μας να επανορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Κάνε τις ψυχές μας να μάθουν να αγαπούν.

Καλό ταξίδι στον ουρανό. Είμαι σίγουροι ότι οι άνθρωποι εκεί πάνω ξέρουν να αγαπούν. Είμαι σίγουρη ότι θα σε αγκαλίασουν.

Υ. Γ. Κοίτα, εκεί πάνω να περνάς καλά και να πίνεις κανένα ποτηράκι ζιβανία στην υγειά μας με τις μερακλίδικες παρέες σου. (Είμαι σίγουρη ότι θα το κάνεις!).

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...