μαθε..να συγχωρεις

Οι άνθρωποι περνάμε από διάφορα στάδια για να αφήσουμε κάτι πίσω μας. Τα συναισθήματα πρέπει να κάνουν το κύκλο τους για να μπορέσει ο κύκλος να κλείσει μια για πάντα. Απ᾽την χαρά, περνάς στην απογοήτευση, μετά έρχεται η απόγνωση, τα αναπάντητα «γιατί» λίγο πριν πέσεις για ύπνο, το παράπονο, η θλίψη κι η στεναχώρια. Και στο τέλος η αποδοχή και η συγχώρεση. Αλλά θέλει χρόνο.

Ίσως να φταις κι εγώ κάπου, ίσως οι προσδοκίες σου. Κι όμως, σου το υπογράφω πως ένα πρωί μιας μέρας θ’ ανοίξεις τα μάτια σου και θα είσαι καλά. Καλύτερα από ποτέ. Και θα είναι μια συνηθισμένη μέρα, ένα συνηθισμένο πρωινό. Και θα είσαι ξαφνικά και πάλι εσύ. Γιατί κατάφερες και συγχώρεσες. Όχι επειδή βρήκες κάτι καλύτερο, αλλά επειδή αποφάσισες πως κουράστηκες να παλεύεις για κάτι που δεν υπάρχει. Η συγχώρεση είναι για ψύχραιμους παίχτες και δυνατούς λύτες.

Τι σημαίνει «σε συγχωρώ»; Σημαίνει ότι κατάφερα να μπω στη θέση σου, ακόμα κι αν δεν την κατάλαβα. Σημαίνει ότι σου επιτρέπω και σου αναγνωρίζω το δικαίωμα στο διαφορετικό απ’ αυτό που περίμενα να κάνεις, και σβήνω απ’ τον σκληρό μου δίσκο τα κίνητρά, αν αυτά υπήρχαν, κι αν ήταν αρνητικά.

Θέλει δύναμη να συγχωρείς και να γαληνεύεις μέσα σου. Συγχωρώ σημαίνει απελευθερώνω. Απελευθερώνω πρώτα απ’ όλα εμένα από άσχημες σκέψεις και βαριά συναισθήματα και στη συνέχεια εσένα, από το σιδερένιο, διπλοκλειδωμένο κλουβί που σε είχα τοποθετήσει. Συμφιλιώνω το άσπρο με το μάυρο μέσα μου και προχωράω μπροστά. Προσοχή όμως, Συγχωρώ δεν σημαίνει πως τα διαγράφω όλα. Δεν είναι πίνακας η ζωή, να πάρω ένα σφουγγάρι να τα σβήσω όλα.  Όμως θα κοιτάξω να τα χρησιμοποιήσω σωστά και προς όφελος και γνώση μου.

Το να συγχωρείς κάποιον, ειδικά στην περίπτωση που ο ίδιος θεωρεί πως δε χρειάζεται συγχώρεση, ελευθερώνει εσένα. Προχωράς χωρίς να χρειάζεσαι πατερίτσες, μαθαίνεις έτσι να μη μαυρίζεις με τα λάθη οποιουδήποτε. Δεν έχει σημασία το πόσες συγγνώμες θ’ ακούσεις στη ζωή σου. Σημασία έχει να μάθεις μόνος σου να συγχωρείς. Είτε ο άλλος θεωρεί ότι έσφαλε είτε όχι. Δεν είσαι εσύ που θα το κρίνεις αυτό, έτσι κι αλλιώς. Δεν έχει σημασία αν το ξέρει πως συγχωρέθηκε, σημασία έχει εσύ να το ξέρεις. Για να ελαφρύνεις εσύ τον εαυτό σου και να μη μαζεύονται περιττά, λες και δεν έχεις ήδη αρκετά. Όσο περισσότερο αποτινάξεις από πάνω σου αυτό το βάρος τόσο πιο καλά θα είσαι και με τον ίδιο σου τον εαυτό και θα δώσεις χώρο σε θετικά συναισθήματα να σε γεμίσουν.

Γι’ αυτό πάντα να συγχωρείς. Ή τουλάχιστον να βαδίζεις προς αυτόν τον δρόμο εντός σου. Πάντα να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως δεν έχει σημασία αν τον άλλον δεν τον πειράζει να μην τον συγχωρέσεις, αν θέλει να το κάνεις ή αν δεν έχει αίσθηση της πράξης του. Ανθρώπινα όλα και το λάθος ξεκινάει από το ότι το παίζουμε κριτές και θεοί των άλλων. Αυτή είναι η μαγεία του να δέχεσαι μια συγγνώμη, ακόμα κι αν δε σου ζητήθηκε. Σημασία έχει ότι το έκανες κι ας μην το μάθει ποτέ κανείς. Το ξέρεις εσύ.

Εγώ λοιπόν σε συγχωρέσα, που δεν μπόρεσες να με καταλάβεις. Σε συγχωρέσα για ό,τι δε μου έδωσες, για ό,τι μου πήρες, για όσα δεν κατάλαβες, για τις πληγές που μου άνοιξες και για όσα δεν έκανες για μένα. Σε συγχώρεσα και το έκνα για τον εαυτό μου.

Το έκανα γιατί είχα ανάγκη να σε συγχωρήσω για να μπορέσω να είμαι εγώ καλά. Για να μπορέσω να απελευθερωθώ από τα τραύματα του παρελθόντος και να επουλώσω τις πληγές που αιμορραγούσαν. Για να μπορέσω επιτέλους να κλείσω όποιες μισοτελειωμένες καταστάσεις, με κρατούσαν δέσμια μαζί σου.

Σε συγχώρεσα – γιατί καταλαβαίνω πως ο πόνος που κρατούσα μέσα μου – βάραιναν εμένα και μόνο και δεν τα χρειαζόμουν πλέον. Γιατί κάθε φορά που προσπαθούσα να κάνω ένα βήμα μπροστά –η απογοήτευση῏μου έβαζε τρικλοποδιά και με γύριζε πίσω, στο άδειο κελί της μοναξιάς, ενώ έίχα τόσο ανάγκη να ζήσω και να βρω τη γαλήνη μέσα μου.

Σε συγχώρεσα– γιατί αναγνωρίζω πως κι εγώ μπορεί να έχω κάνω λάθη – μπορεί και εγώ αν είχα βρεθεί στη θέση σου να είχα συμπεριφερθεί όπως εσύ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Συγχωρώντας λοιπόν εσένα, συγχωρώ και τον εαυτό μου για όλες τις λανθασμένες επιλογές και συμπεριφορές μου.

Σε συγχώρεσα – γιατί είμαι δυνατή – και έμαθα να το κάνω. Γιατί έτσι, σε τακτοποίησα μέσα μου και μπόρεσα να πάψω πλέον να ασχολούμαι μαζί σου. 

Σε συγχώρεσα – γιατί μόνο έτσι, θα άνοιγα η καρδιά μου στην καλοσύνη, στην ομορφιά και στην αγάπη – και γιατί ήθέλα να καταφέρω να ονειρευτώ ξανά.

Σε συγχώρεσα – γιατί μόνο έτσι θα συγχωρούσα και εμένα και θα με άφηνα να ζήσω ελεύθερη. Γιατί είχα ανάγκη να με λυτρώσω από όλο αυτό.  

Σε συγχώρεσα και δεν κρατάω άλλο μούτρα..Όλα καλά πλέον!

Σε συγχώρεσα- γιατί κράτησα μόνο τα θετικά, μόνο αυτά επέλεξα να θυμάμαι.

Σε συγχώρεσα και δεν έχω προσδοκίες πλέον, ούτε περιμένω κάτι. Ναι συγχώρεσα τα πάντα. Και μπορώ πλέον να σε κοιτάξω στα μάτια χωρίς ίχνος αρνητικού συναισθήματος.

Μπορώ να σου συμπεριφερθώ όπως σε όλους τους άλλους γύρω μου..χωρίς απογοητεύσει, χωρίς τιποτα..

Ναι σαν όλους τους άλλους. Και όλα είναι καλά..μέσα μου.

Πλέον έμαθα πως η συγχώρεση δεν αλλάζει το παρελθόν… μεγαλώνει όμως το μέλλον!

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...