Η Louise Hay που μεταμορφωσε τις ζωες μας

Δεν χρησιμοποιώ συχνά την προσωπική αντωνυμία ᾽᾽ἐγώ᾽᾽ όταν γράφω, για τους δικούς μου λόγους. Σήμερα όμως είναι απ᾽τις σπάνιες φορές που θέλω να το κάνω. Θέλω να πω τόσα πολλά για ένα αγαπημένο άνθρωπο, που μπορεί να μην γνώρισα, αλλά ήταν ό άνθρωπος που με έβαλε στο δρόμο της αυτοβελτίωσης, μέσω των βιβλίων της. Πάω πολλά χρόνια πίσω. Ήταν μια δύσκολη περίοδος στη ζωή μου. Είχα δοκιμάσει τα πάντα, ένιωθα ότι έπιανα πάτο και προσπαθούσα να βρω κάτι να με βοηθήσει. Τότε θυμάμαι έπεσε το μάτι μου σε ένα βιβλίο. Αυτό το βιβλίο, ήταν η ΔΙΚΗ μου αρχή μου σε αυτό το όμορφο ταξίδι.

Η συγγραφέας: Louise Hay, ή όπως την αποκαλούσα εγώ η δική μου γιαγιά. Κατά κάποιο τρόπο ήταν ο άνθρωπος που με άλλαξε, που με βοήθησε. Και όλα αυτά μέσω ενός βιβλίου. Η Louise Hay γεννήθηκε το 1926 στο Λος Άντζελες. Έμελλε να ζήσει δύσκολα παιδικά χρόνια. Εγκατάλειψη, κακομεταχείριση από τον πατριό της. Χρόνια δύσκολα, μεσοπόλεμου, και το μικρό κοριτσάκι έπεσε  θύμα σεξουαλικής κακοποίηση από ένα μέθυσο γείτονα της, σε ηλικία 5 ετών. Την συνέχεια την φαντάζεστε, μια οδυνηρή εφηβεία και μια εγκυμοσύνη στα 15 της. Αυτό το παιδί το έδωσε για υιοθεσία και άλλαξε πόλη. Δια αρκετά χρόνια επιβίωνε με λυκοφιλίες και δουλειές του ποδαριού. Δεν σπούδασε ποτέ α´λλά το 1950, πήγε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε μια επιτυχημένη καριέρα ως μοντέλο. Μετά παντρεύτηκε ένα Άγγλο επιχειρηματία και ο γάμος τους κράτησε 14 χρόνια. Εκείνη την εποχή η Λουιζ προσπαθώντας να θεραπεύσει τον εαυτό της από την κατάθλιψη έρχεται σε επαφή με τη Νέα Σκέψη και την Εκκλησία της Θρησκευτικής Επιστήμης οι ιδρυτές της οποίας υποστήριζαν πως μπορούμε να θεραπεύσουμε τα πάντα με μοναδικό μας όπλο τη σκέψη… τη θετική σκέψη. . Γίνεται πολύ επιτυχημένη coach ενώ στη δεκαετία του ’80 δουλεύει με τεράστια επιτυχία για ασθενείς με AIDS.  Μετά από μερικά χρόνια καριέρας ο καρκίνος διαγνώστηκε στο σώμα της και η Λουίζ αποφάσισε να κάνει την πρακτική της στον εαυτό της. Απέφυγε την χημειοθεραπεία και όλες τις προτεινόμενες εγχειρήσεις, και ανέλαβε το δύσκολο έργο να «αγαπήσει πραγματικά και ολοκληρωτικά τον εαυτό της». Καθαρή διατροφή, θετικές δηλώσεις, ρεφλεξολογία και πολύωρη δουλειά με τον καθρέφτη, ήταν οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε και έξι μήνες μετά ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί!

Συνέχισε και ακόμα συνεχίζει να προσφέρει στο κόσμο μέσω των βιβλίων της. Δυστυχώς απεβίωσε το 2017. Έζησε όμως μια ζωή που άξιζε και μας έδειξε τον τρόπο σε έναν νέο τρόπο σκέψης, δράσης και ζωής.Ένα σημαντικό πράγμα που διδάχτηκα απ᾽την Λουιζ, ήταν να κάνω δουλειά με τη συγχώρεση. Κατάλαβα ότι η λύση στα προβλήματα μας είναι η συγχώρεση. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να το καταφέρεις. Η συγχώρεση είναι ένας δύσκολος τομέας για όλους μας. Τα εμπόδια που έχουμε χτίσει, μπορούν να μας δεσμεύουν για πολλά χρόνια. Πάρτε το χέρι μου κι ας εργαστούμε μαζί, μαθαίνοντας να συγχωρούμε τον εαυτό μας και εκείνους που μας πλήγωσαν. Μπορείτε να το κάνετε. Η συγχώρεση ανοίγει την καρδιά μας στην αγάπη του εαυτού. Αν δεν είστε πρόθυμοι να αγαπήσετε τον εαυτό σας, μπορεί να μείνετε κολλημένοι μακριά από τη χαρά της συγχώρεσης. Πολλοί από εμάς φέρουμε για χρόνια μαζί μας τις πικρίες του παρελθόντος. Μπορεί να το θεωρούμε σωστό και δίκαιο, επειδή κάποιος κάτι μας έκανε.

Αυτή όμως η πεποίθηση μας εγκλωβίζει σε μια φυλακή φαρισαϊκής πικρίας. Αισθανόμαστε πως υπερασπιζόμαστε το δίκιο μας, αλλά έτσι δεν καταφέρνουμε ποτέ να είμαστε ευτυχισμένοι. Μπορεί να διαφωνείτε και να πείτε: «Ναι, αλλά δεν ξέρεις τι μου έκανε αυτός ο άνθρωπος. Είναι ασυγχώρητο». Η αδυναμία μας να συγχωρήσουμε έχει σοβαρές επιπτώσεις στον εαυτό μας. Όταν διατηρούμε μέσα μας ζωντανή την πικρία είναι σαν να πίνουμε μια κουταλιά δηλητήριο κάθε μέρα. Συσσωρεύεται και μας βλάπτει. Είναι αδύνατον να είστε υγιείς και ελεύθεροι όταν κρατάτε τον εαυτό σας δεμένο στο παρελθόν.

Ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά μαθήματα που μπορείτε να πάρετε είναι να κατανοήσετε ότι ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί σε κάθε δεδομένη στιγμή. Το πώς μπορεί να πράξει ο καθένας έχει να κάνει με την αντίληψη, την επίγνωση και τη γνώση που διαθέτει. Πάντοτε, οι άνθρωποι οι οποίοι κακομεταχειρίζονται τους άλλους υπήρξαν οι ίδιοι θύματα κακομεταχείρισης στην παιδική τους ηλικία. Όσο περισσότερη η βία που δέχτηκαν τόσο μεγαλύτερος ο εσωτερικός τους πόνος και τόσο περισσότερο μπορεί να ξεσπούν στους γύρω τους.Αυτό δεν σημαίνει ότι η συμπεριφορά τους είναι αποδεκτή ή δικαιολογημένη. Ωστόσο, για τη δική σας πνευματική εξέλιξη, πρέπει να έχετε συναίσθηση του πόνου σας.

Το περιστατικό στο οποίο εμμένετε έχει παρέλθει – ίσως, μάλιστα, εδώ και πολύ καιρό. Αφήστε το. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ελευθερωθεί. Βγείτε από την προσωπική φυλακή που έχετε χτίσει και περάστε στη λιακάδα της ζωής. Αν η αρνητική κατάσταση συνεχίζει μέχρι σήμερα, τότε αναρωτηθείτε γιατί εκτιμάτε τόσο λίγο τον εαυτό σας, ώστε να την ανέχεστε ακόμη. Γιατί παραμένετε σε μια τέτοια κατάσταση;

Έχετε επιλογή: Μπορείτε να παραμείνετε εγκλωβισμένοι στην πικρίας σας ή μπορείτε να κάνετε μια μεγάλη χάρη στον εαυτό σας⋅ να συγχωρήσετε πρόθυμα το παρελθόν και να το αφήσετε πίσω, προχωρώντας στη δημιουργία μιας χαρούμενης ζωής που θα σας προσφέρει ικανοποίηση. Είστε ελεύθεροι να κάνετε ό,τι θελήσετε με τη ζωή σας, γιατί έχετε ελευθερία επιλογής.

Ο σκοπός του σημερινού μαθήματος είναι να σας βοηθήσει να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να αποδέχεστε στη ζωή σας μονάχα εμπειρίες αγάπης. Σας παρακαλώ να μην χάσετε τον χρόνο σας επιζητώντας εκδίκηση. Δεν πιάνει. Ό,τι προσφέρετε, επιστρέφει πάντα σε σας. Έτσι λοιπόν, αφήστε το παρελθόν και εστιάστε στο να αγαπήσετε τον εαυτό σας τώρα. Μόνο τότε μπορείτε να έχετε ένα υπέροχο μέλλον. Ένα από τα πολυτιμότερα μαθήματα της ζωής μου είναι πως όταν εργάζεστε για τη συγχώρεση, δεν είναι απαραίτητο να προσεγγίσετε τα άτομα που θέλετε να συγχωρήσετε. Μερικές φορές μπορεί να θελήσετε να το κάνετε, αλλά δεν είστε υποχρεωμένοι. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου της συγχώρεσης λαμβάνει χώρα μέσα στην καρδιά σας και μπροστά στον καθρέφτη σας.

Θυμηθείτε, η συγχώρεση δεν είναι για τους άλλους. Είναι κυρίως για εσάς.

Τα πρώτα άτομα που πρεπει να συγχωρέσετε είναι τους γονείς σας αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό.  Θα δανειστώ τα λόγια της Λουιζ:

 ᾽᾽Βλέπω τους γονείς μου ως μικρά παιδιά που χρειάζονται αγάπη. Έχω συμπόνια για την παιδική ηλικία των γονιών μου. Τώρα ξέρω ότι τα επέλεξα γιατί ήταν τέλεια για όσα έπρεπε να μάθω. Τους συγχωρώ και τους απελευθερώνω και ελευθερώνομαι᾽᾽

Καθώς μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να ζούμε αυτές τις ψεύτικες ιδέες και χάνουμε επαφή με την εσωτερική μας σοφία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να υπερβούμε τους περιορισμούς της οικογένειάς μας. Εμείς είμαστε αυτοί που υποφέρουμε όταν διατηρούμε παρελθόντα παράπονα. Είναι εύκολο για εμάς να μεγαλώσουμε και να αλλάξουμε σε μια ατμόσφαιρα αγάπης. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αγαπάμε τους άλλους, να συγχωρούμε τις προηγούμενες συμπεριφορές τους και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει πρώτα να μάθουμε να αγαπάμε και να συγχωρούμε τους εαυτούς μας. Όλοι έχουμε οικογενειακά πρότυπα και είναι πολύ εύκολο για εμάς να κατηγορούμε τους γονείς μας, την παιδική μας ηλικία ή το περιβάλλον μας για την παρούσα κατάσταση της ζωής μας. Αλλά να θυμάστε ότι αυτοί έκαναν ότι καλύτερο ήξεραν την δεδομένη φάση της ζωής τους. Είμαστε όλοι θύματα θυμάτων και δεν θα μπορούσαν να μας διδάξουν οτιδήποτε δεν ήξεραν. Εάν η μητέρα σου δεν ήξερε πώς να αγαπάς τον εαυτό της, ή ο πατέρας σου δεν ήξερε πώς να αγαπάς τον εαυτό του, τότε θα ήταν αδύνατο να σας διδάξουν να αγαπάτε τον εαυτό σας. Έσυ όμως αν δεν είχες ήδη την ευκαιρία να μάθεις, είναι καιρός να το κάνεις.

Mια όμορφη άσκηση που προτείνει η Λουιζ και ήταν το πρώτο πράγμα που με βοήθησε σ᾽αυτό το όμορφο ταξίδι είναι ένας διαλογισμός συγχώρεσης και αγάπης. Θα το περιγράψω με λίγα λόγια: Πριν κοιμηθείς, χαλάρωσε το σώμα σου, βάλε τον εαυτό σου σε κατάσταση διαλογισμού και πλήρης χαλάρωσης και φαντάσου τον εαυτό σου στην ηλικία των 3 ετών, όταν ήσουν μικρό παιδί. Πήγαινε κοντά στο παιδί και κοίτα το στα μάτια, δες οτι ένα πραγμα θέλει μόνο και αυτο είναι αγάπη, και αποδοχή. Ανοιξε τα χέρια σου και αγκάλιασε το. Πές του πόσο πολύ το αγαπάς. Τι υπέροχο, όμορφο, έξυπνο και δημιουργικό παιδί που είναι. Ένα παιδί που επιτρέπεται να κάνει λάθη και να μαθάινει μέσα απ᾽αυτά. Πες στο παιδί οτι θα το αγαπάς και θα το νοιάζεσαι για πάντα. Τώρα ασε το παιδί να γίνει πολύ μικρό, στο σωστό μέγεθος για να μπορεί να χωρέσει στη καρδιά σου, και βάλτο εκεί. Έτσι κάθε φορά που κοιτάς κάτω, αυτό θα μπορεί να σε κοιτά πίσω, και θα μπορείς να δίνεις πολύ αγάπη σ᾽αυτό το παιδί. Τώρα φαν´τάσου τη μαμά σου, ως ένα κορίτσι 5 ετών, φοβησμένη, να ψάχνει για αγάπη και να μην ξέρει που να την βρεί. Ανοιξε την αγκαλιά σου και κράτησε αυτό το φοβισμένο κοριτσάκι και βοήθα την να νιώσει ασφαλής. Πές της πόσο την αγαπάς και πως θα είσαι πάντα εκεί, ότι και να συμβεί. Όταν αυτό το φοβισμένο κοριτσάκι χαλαρώσει και αρχίσει να νιώθει ασφάλεια, ασε την να γίνει ακόμα πιο μικρή ώστε να χωράει μέσα στη καρδιά σου, και άστην να μπεί εκεί μαζί με το δικό σου μικρό παιδάκι, για να μπορούν να δώσουν το ένα στο άλλον πολύ αγάπη. Τώρα φαντάσου τον πατέρα σου ώς ένα παιδί, που φοβάται κλαίει και δεν ξέρει τι κάνει. Δες τα δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπο του ψάχνοντας απεγνωσμένα για αγάπη. Και πάλι κράτησε αυτό το αγοράκι. Ξέρεις πως να το κάνεις τώρα, έμαθες πως να κάνεις τα μικρά παιδιά να νιώθουν καλά. Άσε το να δεί πόσο τον αγαπάς, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι, άστον να το νιώσει. Και όταν δεις ότι τα δάκρια του έχουν στεγνώσει, αγκάλιασε το και βάλτο μεσα στη καρδιά σου. Βάλτον εκεί μαζί με τα άλλα δύο παιδιά ώστε να μπορούν να δίνουν αγάπη ο ένας στον άλλο, και εσύ θα μπορε´ίς να τους αγαπάς για πάντα. Η καρδία σου έχει τόση αγάπη μέσα σου. Είναι σαν ένας μυς, όσο περισσότερο την χρησιμοποιείς τόση περισσότερη θα δίνεις και τόσο πιο δυνατή θα γίνεται. Αν σταματήσεις να την χρησιμοποιείς, πεθαίνει. Η αγάπη είναι η απάντηση για όλα.

Εγώ Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ προσώπικα LOUIZE.

Υ.Γ σας αφήνω το αγαπημένο μου καθοδηγημένο διαλογισμό με την υπέροχη φωνή της Louise. Με συντρόφευσε πολλά βράδια

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...