Όσο πλησιάζει ο νέος χρόνος..

Όσο πλησιάζει το τέλος αυτής της χρονιάς ας γιορτάσουμε όλοι αυτά που μάθαμε, αυτά που καταφέραμε. Εσείς τι καταφέρατε; Εγώ λοιπόν κάθε χρόνο κοντά στα Χριστούγεννα, είναι η μέρα που κάνω ένα καλό ξεκαθάρισμα. Είναι λες και καθαρίζω την ντουλάπα με τα ρούχα μου, πετάω ή χαρίζω αυτά που δεν χρειάζομαι πλέον και κρατάω αυτά που μ’ αρέσουν. Κάπως έτσι το βλέπω. Κάθαρση ψυχής.

Δύσκολη χρονιά, η φετινή για όλο τον κόσμο. Όπως όλοι, ξεκίνησα με τους καλύτερους οιωνούς. Έτοιμη να οδηγήσω τη ζωή μου στη κατεύθυνση που θέλω. Κάποια τα κατάφερα, κάποια δεν βγήκαν όπως τα ήθελα και άλλα δεν έγιναν καθόλου. Παρόλα αυτά, εν τέλη κάθε χρόνο κάτι μαθαίνω. Μαθήματα ζωής τα λέω εγώ.Τι ήταν τα δικά μου μαθήματα για φέτος;

  1. Ότι η ζωή δεν μας δίνει αυτό που θέλουμε, μας δίνει αυτό που πρέπει, αυτό που μπορούμε να αντέξουμε και αυτό που είναι το καλό για μας. Γιατί δεν είναι πάντα αυτό που θέλουμε το καλό για μας. Είναι λες και μας προστατεύει. Προστατεύει το μέλλον μας. Εμείς με την σειρά μας ότι πρέπει να είμαστε δεκτικοί στο “καλό”.
  2. Ότι κρύβουμε πάντα τεράστια δύναμη μέσα μας, που βγαίνει πάντα στην επιφάνεια όταν πρέπει. Όσο ευαίσθητοι και να ‘μαστε, όσο και αν πιστεύουμε ότι δεν αντέχουμε, εκεί που νιώθουμε ότι παραιτούμαστε, εκείνη την στιγμή η μαγική δύναμη μας κάνει την άφιξη της. Όσες φορές και αν πέσουμε, τόσες φορές θα σηκωθούμε.
  3. Η επικοινωνία και η ειλικρίνεια είναι σημαντικά αγαθά. Είναι τα μαγικά όπλα που μπορούμε όλοι μας να χρησιμοποιούμε για να έχουμε καλύτερες σχέσεις με τους γύρω μας, χωρίς ανούσιες εντάσεις και χωρίς ο καθένας να κάνει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείς τα συναισθήματα σου, να εξηγείς τις πράξεις σου, ακόμα και τις αποφάσεις σου στους ανθρώπους που είναι κοντά σου. Επικοινωνία λοιπόν.
  4. Οι άνθρωποι που είναι να μείνουν στη ζωή σου, δεν θα χρειαστεί να τους κυνηγήσεις. Oι ανθρώπινες σχέσεις είναι απλές, εμείς τις κάνουμε περίπλοκες. Είναι ίσες, ή μάλλον έτσι θα έπρεπε να είναι. Δίνεις παίρνεις. Δεν έχει παρακάλια, ούτε παιχνίδια. Αυτοι που θέλουν μένουν, και αυτοί που δε θέλουν βρίσκουν δικαιολογίες. Αυτό για μένα ίσως ήταν το πιο σημαντικό μάθημα, να μην αποτρέπω τους ανθρώπους απ’ το να φεύγουν απ’ τη ζωή μου. Η πόρτα είναι ανοιχτή πλέον και τα σκυλιά δεμένα. Να μην σπαταλώ το χρόνο μου σε κάτι που δεν θα είναι μέρος της ζωή μου στο μέλλον. Δεν είμαστε εδώ για να καλύπτουμε τα κενά κανενός. Είμαστε εδώ για να δίνουμε αλλά και να παίρνουμε. Δεν πρέπει να επιμένουμε στη καλή πλευρά των ανθρώπων, αν είναι αυτή να βγαίνει στη επιφάνεια μόνο για λίγο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε καλοί με τους ανθρώπους, αλλά η ενέργεια μας πρέπει να είναι επιλεκτική.
  5. Μην χανεις τον εαυτό σου για χάρη κανενός. Να είσαι η προτεραιότητα σου. Εκεί που νιώθεις ότι αρχίζεις και χάνεις τον έλεγχο, χανεις τον εαυτό σου και αναρωτιέσαι τι κάνεις, τότε είναι που πρέπει να έχεις τον εαυτό σου ως προτεραιότητα. Δεν λέω καλό είναι να βοηθάς τους άλλους, να τους συμβουλεύεις, να κάνεις ότι νιώθεις, αλλά στη διαδικασία πρόσεχε. Δεν θα φτιάξεις εσύ τον κόσμο. Δεν θα κάνεις όλους τους ανθρώπους καλούς, δεν είναι δουλειά σου να φτιάξεις κανένα, αν είναι να χάσεις εσένα.
  6. Η φυγή δεν είναι λύση, αλλα πολλές φορές το να αποστασιοποιηθείς, σε βοηθά να δείς πιο καθαρά. Καλό είναι να φεύγεις. Να φεύγεις να βρεις τον εαυτό σου, να κάνεις τον απολογισμό σου. Η απόσταση μας φέρνει στα λογικά μας.
  7. Μην σε νοιάζει ότι θα χαλάσεις χατίρια. Να λες και όχι. Μην φοβάσαι να χαλάσεις καρδιές. Η λέξη όχι δεν είναι κάτι κακό. Λέγοντας όχι, αρχίζουμε να διεκδικούμε αυτα που είναι σημαντικά για εμάς. Ναι μπορεί κατα βάθος όλοι να θέλουμε να είμαστε αγαπητοί στους άλλους, να μην χαλάμε χατίρια λόγω της υπέρμετρης προσπάθειας μας να μας αποδέχονται, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το βασικότερο, την σχέση με τον εαυτό μας. Φανταστείτε να λέγαμε σε όλα ναι..
  8. Να φροντίζεις το σώμα σου. Να το αγαπάς το σώμα σου, να το προσέχεις. Όπως λένε οι αρχαίοι “νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Για να είναι ο νους μας υγιής, πρέπει και το σώμα μας να είναι υγιή. Να το φροντίζεις λοιπόν. Εκτός ότι τονώνεις και την αυτοπεποίθηση σου, κανείς τεράστιο καλό στο νου σου, στην ψυχική και σωματική σου υγεία.
  9. Να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου. Να πηγαίνεις τον εαυτό σου βόλτες. Να τον προσέχεις, να τον νοιάζεσαι. Να κλείνεις ραντεβού με σένα. Μόνο έτσι μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη που σου προσφέρει. Στο κάτω κάτω το μόνο σταθερό άτομο της ζωής σου είναι ο εαυτός σου. Να τον προσέχεις λοιπόν.

Λοιπόν ναι έμαθα πολλά και έκανα άλλα τόσα. Θα μπορούσα να γράφω όλη μέρα, αλλά θα σταθώ στην ουσία. Εδωσα αγάπη, πήρα αγάπη, έδωσα προσοχή, πήρα προσοχή, αγκάλιασα, αγκαλιάστηκα, έχασα ανθρώπους, κέρδισα ανθρώπους, πέρασα όμορφα, πέρασα και δύσκολα. Δεν νομίζω ότι πλήγωσα ανθρώπους. Δεν θα πω με πλήγωσαν άνθρωποι, θα πω πληγώθηκα. Εδωσα ευκαιρίες ξανά και ξανά, νομίζοντας ότι έχασα, τελικά όμως κάνοντας τον απολογισμό μου, κέρδισα.

Τι θέλω να μου φέρει η νέα χρονιά; Λοιπόν μάλλον το διατύπωσα λάθος. Τι θα προσπαθήσω να καταφέρω εγώ τη νέα χρονιά; Να κερδίσω εμένα. Αυτή την χρονιά αυτός είναι ο κύριος στόχος μου. Χαμόγελα, ανθρώπους δοτικούς, αγκαλιές, όμορφα λόγια. Θα είμαι πιο ανοιχτή στους ανθρώπους, θα δίνω περισσότερες ευκαιρίες, αφήνοντας πίσω το παρελθόν. Αυτή η χρονιά με βοήθησε να καταλάβω τι θέλω απ’ την ζωή μου. Δεν έχω χρόνο πλέον για παιχνίδια, ούτε για ανούσιες συναλλαγές, εγώ θέλω την ουσία. Εγώ επιλέγω αγάπη, νοιάξιμο. Επιλέγω τους δικούς μου ανθρώπους. Αυτούς που επιλέγω και με επιλέγουν. Σωστότερες επιλογές.

Καινούργια χρονιά, καινούργιος εαυτός λένε. Καινούργια όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο είναι στο χέρι μου να φτιάξω. Στο χέρι όλων μας. Εγώ εαυτέ μου υπόσχομαι να σ’ αγαπάω με τα καλά σου και με τα κουσούρια σου. Περιμένω να ζήσω και να μάθω και άλλα τόσα. Και να θυμάσαι εαυτέ μου, ότι αυτό που μπορεί να μας δώσει η νέα χρονιά, είναι ευκαιρίες. Ευκαιρίες που θα γίνουν αποφάσεις και ύστερα εμπειρίες.

Σ’ ευχαριστώ 2020, ήσουν ένα δυνατό μάθημα για μένα.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...