Τις μεγάλες προσδoκίες να προσέχεις..

Πρόσφατα διάβαζα τα λόγια που είπε ο Shakespeare:

« Είμαι πάντα ευτυχισμένος! Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν περιμένω τίποτα από κανέναν. Οι προσδοκίες πάντα πληγώνουν! »

Πόσο αλήθεια σκέφτηκα. Αυτό δεν είναι που μας κάνει τη ζωή πιο δύσκολη; Οι προσδοκίες που έχουμε συνήθως απ’ τους άλλους. Απ’ αυτούς τους σημαντικούς για μας, είτε αυτοί είναι φίλοι, σχέση, οικογένεια. Κάνουμε τα πάντα για αυτούς και παρόλο που το κάνουμε απ’ την καρδιά μας, και όχι γιατί έχουμε να κερδίσουμε κάτι απ’ αυτούς, απογοητευόμαστε όταν βλέπουμε ότι δεν είναι αμοιβαίο. Και αυτό είναι επειδή έχουμε προσδοκίες.

Και ας το πάμε απ᾽την αρχή. Τι σημαίνει η λέξη προσδοκία; Στο λεξικό ο όρος εξηγείται ως η  αναμονή ότι θα συμβεί κάτι. Όλη μας η ζωή περιστρέφεται γύρω απ’ αυτή τη λέξη, και λογικό είναι. Αν το δούμε λίγο πιο βαθιά όμως, σημαίνει να ελπίζεις ότι θα συμβεί κάτι καλό και να βασίζεις την ευτυχία σου πάνω στο αποτέλεσμα. Αν δηλαδή οι προσδοκίες μείνουν ανικανοποίητες, το αποτέλεσμα είναι άγχος, απογοήτευση και δυσαρμονικές σχέσεις.

Λένε «δώσε χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση». Αλλά η αλήθεια είναι ότι απ᾽ την φύση μας περιμένουμε ότι θα πάρουμε κάτι πίσω. Όταν δεν το παίρνουμε, τότε έρχεται η απογοήτευση βασίζοντας τη πεποίθηση μας στο τι δεν θα έπρεπε ή θα έπρεπε να πει κάποιος, ή τι έκανε και δεν έκανε. Γιατί συγκρίνουμε με τις δικές μας ενέργειες. «Εγώ δε θα το έκανα ποτέ αυτό ή εγώ πάντα κάνω αυτό και αυτό». Αυτό είναι το πρόβλημα. Αν κοιτάξουμε πιο κοντά μας, θα δούμε ότι όλοι είχαμε ή έχουμε προσωπικές διαμάχες, και δυσαρμονικές σχέσεις και ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος. Οι προσδοκίες που έχουμε ο ένας απ᾽τον άλλον. Τι μας κάνει να πιστεύουμε όμως ότι θα μας συμπεριφερθούν όπως θέλουμε ή τι ορίζει το σωστό; Αυτή η ψευδό ”πραγματικότητα” που φτιάξαμε στο νου μας.  Αυτό όμως δεν μπορεί να ελέγξει την συμπεριφορά των άλλων. Οι άλλοι είναι διαφορετικοί άνθρωποι, όπως και εσύ.  Εσύ τους έβαλες ψηλά, εσύ έκανες αυτά που λες γι’ αυτούς, εσύ μόνο εσύ. Αυτό δεν σου δίνει το δικαίωμα να πιστεύεις ότι και αυτοί με τη σειρά τους σε βλέπουν με το ίδιο τρόπο ή έχουν τo ίδιo μέτρο εκτίμησης, ή ότι θα κάνουν ότι έκανες. Τι σου δίνει το δικαίωμα να θυμώνεις επειδή δεν ανταποκρίθηκαν;

Μην παρεξηγηθώ όμως, άνθρωποι είμαστε, όχι ρομπότ, έχουμε συναισθήματα και είναι φυσικό επόμενο να νιώθουμε απογοήτευση. Αλλά οφείλουμε όσο μπορούμε να το αποφεύγουμε. Και ο τρόπος είναι να μην περιμένουμε ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ πολλά και να μην επιτρέπουμε να εξαρτάται η ευτυχία μας απ᾽ το τι θα κάνει ο άλλος. Φέρε στο μυαλό σου κάποια παρελθοντικά περιστατικά και δες τις σκέψεις σου όταν οι προσδοκίες σου δεν ικανοποιήθηκαν, και τι ένιωσες τότε και τώρα. Τότε πόνεσες, και ίσως το είχες μεγαλοποιήσει, τώρα ίσως σου είναι και αδιάφορο και καταλαβαίνεις οτι δεν άξιζε να σπαταλήσεις τόση ενέργεια. Είναι καλό να το κάνουμε καμία φορά αυτό. Για υπενθύμιση.

Κάτι τελευταίο, παρέμεινε ευγενική ψυχή με τον εαυτό σου και με τους άλλους.  Δεν θα σου έλεγα πότε εξάλλου να αλλάξεις το μεγαλείο ψυχής σου, απλά θα σε συμβούλευα να μην βάζεις ανθρώπους ΤΟΣΟ ψηλά, καλύτερα όχι πιο ψηλά από σένα. Μην συγκρίνεις τις πράξεις σου και τον εαυτό σου με αυτούς. Συνέχισε το κυνήγι ευτυχίας και αυτοβελτίωσης. Και κάθε φορά που νιώθεις ότι οι προσδοκίες σου προς τους άλλους μεγαλώνουν, απλά στάσου για μια στιγμή και πες στο εαυτό σου αυτά που είπαμε.

Για το τέλος αφήνω την εξίσωση ευτυχίας από τον Μο Γκόντατ (Chief Business Officer της Google X)

 Άντε ευτύχησε!

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...