Ο εγωιστής γίγαντας

Ένα απ’ τα πιο όμορφα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων είναι ο “εγωιστής γίγαντας” που γράφτηκε το 1888 από τον Όσκαρ Ουάιλντ. Μια όμορφη ιστορία που περιγράφει με απλοϊκό τρόπο την έννοια του εγωισμού και της μοναξιάς. Η ιστορία ενός γίγαντα που δεν άφηνε τα παιδιά να παίξουν στο κήπο του και έτσι έχτισε ένα πελώριο τοίχο γύρο, με μια πινακίδα να λέει οι παραβάτες θα τιμωρούνται. Από τότε, η άνοιξη είχε ξεχάσει το κήπο του. Μέχρι τη στιγμή που ο εγωιστής γίγαντας βλέπει ένα μικρό αγοράκι να προσπαθεί να σκαρφαλώσει. Η αγκαλιά του μικρού αγοριού ήταν ικανή να φέρει πίσω την άνοιξη όχι μόνο στο κήπο αλλά και στη καρδιά του γίγαντα.

Αυτό δεν γίνεται και στη ζωή; Κάποιες φορές δεν χτίζουμε τοίχους γύρω μας, ζώντας στην εγωπόλη μας και δεν αφήνουμε κανένα να πλησιάσει; Η διαφορά είναι ότι στο παραμύθι ο γίγαντας μαλάκωσε και κατάλαβε πόσο εγωιστής ήταν και γκρέμισε τα τείχη. Στην πραγματική ζωή όμως πόσοι νομίζετε ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία; Οι περισσότεροι δεν τα γκρεμίζουν ποτέ.

Και δεν ξέρω τι έχουμε πάθει ή τι φοβόμαστε αλλά τα έχουμε μπερδέψει όλα μέσα στο μυαλό μας. Έχουμε μπερδέψει τον υγιή εγωισμό με τον ναρκισσισμό και την εγωπάθεια. Και αν πάμε πίσω και στην ελληνική μυθολογία ο Νάρκισσος ερωτεύτηκε τον εαυτό του όταν είδε το είδωλο του στο νερό και αυτή η “αγάπη” τον οδήγησε στο θάνατο. Καταλαβαίνετε ποια είναι η διαφορά; Είμαστε των άκρων.

Ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από μας, κανείς δεν είναι αρκετά καλός για μας, κανείς δεν μπορεί να μας φτάσει, μόνο εμείς αξίζουμε, λέξεις που ηχούν στα αυτιά μας ή και ακόμα χειρότερα βγαίνουν απ᾽ το στόμα μας. Ενδιαφερόμαστε μόνο και αποκλειστικά για μας και όποια κίνηση μας έχει σκοπό να εξυπηρετήσει μόνο το προσωπικό μας συμφέρον, αδιαφορώντας για τους άλλους. Το χειρότερο, δεν φέρουμε ποτέ καμία απολύτως ευθύνη. Δεν κάνουμε αυτοκριτική, και δυσκολευόμαστε να φτάσουμε στην αυτοσυνειδησία μας. Ακόμα και αν το κάνουμε, δε θα το παραδεχτούμε ούτε καν στον ίδιο μας τον εαυτό. Για τους άλλους ούτε λόγος. Αδίσταχτοι δολοφόνοι συνειδήσεων. Κάπως έτσι είναι ο άρρωστος εγωισμός.

Απ᾽ την άλλη ο υγιής εγωισμός όπως και η υψηλή αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητα στον άνθρωπο. Αλλά προσοχή. Δεν πρέπει να συγχέονται με τον άρρωστο εγωισμό και το ναρκισσισμό. Γιατί το ν᾽ αγαπάς τον εαυτό σου, να τον σέβεσαι, να πιστεύεις σε σένα, να έχεις αυτοπεποίθηση και  μην συμβιβάζεσαι στα παράλογα θέλω των άλλων όπως και να διεκδικείς ότι αξίζεις είναι απολύτως φυσιολογικό. Φτάνει να συμπεριλαμβάνει υπόψη και τα συναισθήματα των άλλων. Αυτός που αγαπά πραγματικά τον εαυτό του, έχει αγάπη μέσα του που θέλει να την μοιραστεί και με άλλους. Θέλει να βελτιώνει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τις συνθήκες ζωής του. Δίνει αλλά και παίρνει.

 Να το πω απλά δεν είναι κακό να θέλεις το καλύτερο για σένα, φτάνει να μην πατάς επί πτωμάτων, να μην παίζεις πάντα παρτίδα μόνο για έναν. Για αυτά τα άκρα μιλάω.

Και ακόμα προσπαθώ να καταλάβω γιατί δυσκολευόμαστε να τα διαχωρίσουμε. Είναι τόσο διαφορετικά αλλά τόσο όμοια στο μυαλό των περισσότερων. ΙΣΩΣ γιατί πολύ απλά αυτό βολεύει. Ας επαναπροσδιορίσουμε λοιπόν, ας διδάξουμε στα παιδιά, όπως και στους ίδιους μας τους εαυτούς ότι δεν χρειάζεται να είμαστε οι καλύτεροι γενικά, αλλά να προσπαθούμε για να είμαστε οι καλύτεροι που μπορούμε.

Ας κοιτάξουμε πιο βαθιά τον εσωτερικό μας κόσμο και ας γκρεμίσουμε τα τείχη σαν τον εγωιστή γίγαντα του παραμυθιού και ας αφήσουμε την άνοιξη να μπεί στη ζωή μας.

Τα αποτελέσματα θα είναι τόσο όμορφα όχι μόνο για μας και την προσωπική μας ανάπτυξη, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω μας.

Μιὰ σκέψη πάνω στὸ “Ο εγωιστής γίγαντας

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...